Onze beloftes
Het Puy du Fou speelt een volwaardige rol in de ontwikkeling van het sociale, ecologische en humanitaire weefsel door middel van verschillende acties. Dit standpunt komt vooral tot uiting in programma's voor de instandhouding van soorten.
Sinds zijn oprichting hecht het Puy du Fou veel belang aan het respect voor het milieu en het behoud van zijn natuurlijk erfgoed. Om haar engagement na te komen, wordt elk jaar een globale aanpak van duurzame ontwikkeling uitgevoerd. Het is gebaseerd op 5 pijlers om de continuïteit van de bescherming van het natuurlijke erfgoed te verzekeren met de opwaardering van de Franse en Vendée geschiedenis en legendes en het behoud van het architecturale, culturele en sociale erfgoed:
- Milieu
- Talenten
- Cultuur
- Gemeenschap
- Dierenwelzijn
Sinds 2012 kan de Puy du Fou bogen op het label Green Globe, een internationale certificering voor de reis- en toeristenindustrie die de drie pijlers van het MVO (Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen) omvat: milieubescherming, economie en sociale betrokkenheid. De Puy du Fou is de eerste in de top 15 van toeristische trekpleisters in Frankrijk die deze certificering heeft ontvangen en erkent hiermee het belang van duurzame ontwikkeling.
Green Globe - Labels
Green Globe : Le Puy du Fou is de eerste van de 15 grootste Franse toeristische locaties die het Green Globe-milieucertificaat voor de toerisme- en reissector heeft gekregen. Sinds 2012 laat het Puy du Fou zo zien dat het zijn bezoekers bewust wil maken van de noodzaak om het milieu te beschermen en zich te ontwikkelen volgens de drie pijlers van duurzame ontwikkeling: milieu, economie en maatschappij.
Duurzaam amusement : Het label "Duurzaam amusement: verantwoorde emotie" heeft tot doel het bewustzijn van milieu- en sociale kwesties in de vrijetijds- en cultuursector te vergroten. Door zich sinds 2020 tot deze aanpak te verbinden, positioneert het Puy du Fou zich als een belangrijke speler in ecologische en sociale transities.
Toerisme en Handicap : Het Puy du Fou zet zich in voor een kwaliteitsaanpak gericht op toegankelijkheid van vrijetijdsactiviteiten en vakanties voor iedereen. Dit keurmerk garandeert dat de site van Puy du Fou is aangepast aan de behoeften van gehandicapten dankzij speciale pictogrammen, dat de aangeboden diensten voldoen aan de regelgeving inzake toegankelijkheid en dat het personeel hiervan op de hoogte is en een opleiding heeft gevolgd.
Green Globe - Certificaten
Betterfly Tourism : Sinds 2019 is de Puy du Fou een van de 150 hotels in Frankrijk die de ecologische voetafdruk van 3 van zijn 5 hotels heeft beoordeeld en gecommuniceerd. Dit label wordt toegekend aan de hand van vier milieu-indicatoren:
- het effect op het klimaat;
- waterverbruik;
- verbruik van niet-hernieuwbare hulpbronnen (energie);
- het aandeel biologische producten of producten met een milieukeur in de bevoorrading van het hotel.
Bij de berekening van de voetafdruk wordt rekening gehouden met alle apparatuur van het hotel die voor een overnachting wordt gebruikt.
Ecocert : De tuinderij van Puy du Fou is sinds 2018 Ecocert gecertificeerd, wat de naleving van sociale en milieupraktijken in haar tuinderijactiviteit garandeert en bevordert.
ISO 20121 : Evenementenbeheer voor duurzame ontwikkeling / Onze verplichtingen
In het kader van de milieubescherming, verplicht de Puy du Fou zich de geldende wet- en regelgeving te respecteren. Deze is gebaseerd op 5 hoofdpunten:
- Afvalbeheer door het recyclebare deel van het afval te vergroten
- Beheer van het energieverbruik door nieuwe, zuinigere apparaten te gebruiken
- Waterbeheer door het verbruik van drinkwater te beperken dankzij nieuwe, efficiëntere voorzieningen, maar ook door optimale zuivering van het afvalwater.
- Bescherming van de biodiversiteit via interne programma's in het het park, maar ook via nationale en internationale programma's voor de bescherming van wilde diersoorten en hun woongebied.
- Bewustwording creëren bij de bezoekers en de werknemers voor de bescherming van het natuurlijk erfgoed.
Om zijn belofte tot duurzame ontwikkeling te kunnen houden, werkt de Puy du Fou samen met al zijn teams, partners en leveranciers aan de bescherming van het natuurlijk erfgoed.
Het Grand Parc van Puy du Fou werkt al sinds 1993 samen met de Europese Vereniging van Dierentuinen en Aquariums (EAZA). Sinds de oprichting van de Puy du Fou is er al meer dan 700.000 euro gedoneerd aan verenigingen ter bescherming van de meest bedreigde diersoorten. Daarnaast zijn er in het kader van deze programma's 9 van de in de Puy du Fou geboren vogels vrijgelaten in hun natuurlijke omgeving.
De Académie de Fouconnerie (Valkeniersacademie) is betrokken bij de bescherming van bepaalde soorten roofdieren die met uitsterven worden bedreigd. Voor dit doel doet de Academie mee met Europese fokprogramma's. Deze programma's zijn gemaakt voor het behoud van diersoorten en het behoud buiten de natuurlijke omgeving van hun eigen genetische erfgoed. Het uiteindelijke doel is herintroductie in de natuur, of een versterking van het aantal reeds aanwezige wilde dieren met dieren die in dierentuinen, valkerijen of aquaria zijn opgegroeid.
Onze instandhoudingsacties hebben betrekking op de volgende programma's:
Ondersteuning van de stichting BioAndina in Argentinië
De stichting BioAndina coördineert een programma ter bescherming van de Condor in het Andesgebergte tussen Argentinië en Chili. Sinds 2007 steunt de Puy du Fou dit herintroductieprogramma in de Paileman-bergen in Argentinië. In 2015 is hier zelfs een baby-condor die in de Puy du Fou is geboren, opnieuw geïntroduceerd.
Ondersteuning van de werkgroep Endangered Wildlife Trust (E.W.T) in Zuid-Afrika
Deze werkgroep houdt zich bezig met het bestuderen van de Afrikaanse gier in Zuid-Afrika. Sinds 2008 ondersteunt de Puy du Fou dit programma, bedoeld om de belangrijkste doodsoorzaken vast te stellen en de staat van de gierenpopulatie op te maken. De valkeniers van de Puy du Fou gaan regelmatig naar Zuid-Afrika om fysiek mee te doen met deze acties.
Ondersteuning van de stichting Vulture Conservation Foundation in Frankrijk en in de Balkan
De Puy du Fou heeft deelgenomen aan de herintroductie van een jonge lammergier, genaamd Calcé, die op1 april 2007 in de Puy du Fou is geboren. Calcé is op 13 juli 2007 opnieuw geïntroduceerd in het nationale park de Hohe Tauern in de Oostenrijkse Alpen. Daarnaast hebben 24 vale gieren op 24 april 2012 Frankrijk verlaten om vrijgelaten te worden in Bulgarije.
Steun aan het centrum voor bescherming en reproductie van de Bonelli-Adelaar in Frankrijk.
Deelname aan de internationale roofvogeldag "Red de valken" (Sauvons les vautours).
Ondersteuning van het herintroductieprogramma van de monniksgier
Met behulp van de Vogelbescherming van de regio PACA heeft de Puy du Fou een jonge monniksgier geherintroduceerd die op 7 juni 2011 in de Puy du Fou geboren is. De gier werd op 15 november 2011 losgelaten in Rougon, in de gorges du Verdon. In 2014 heeft de Puy du Fou "Monaco" losgelaten, een monniksgier die in mei 2014 in de Académie de Fauconnerie is geboren.
Het Conservatoire Animal neemt ook deel aan programma's voor de herintroductie van diersoorten met een lage populatie en werkt samen met een aantal natuurbeschermingsorganisaties. 60% van de rassen die aanwezig zijn in het Puy du Fou worden beschouwd als diersoorten met een lage populatiedichtheid, zoals de Fossés-geit en het Bayeux-varken.
Kerncijfers
- Meer dan 700.000 euro aan donaties zijn overgemaakt aan de diverse stichtingen
- 9 vogels die in de Puy du Fou zijn geboren, zijn vrijgelaten in de natuur
- De Puy du Fou heeft in 2015 een condor losgelaten in het Andesgebergte van Argentinië.
- Meer dan 2000 vogels zijn geboren sinds de oprichting van de Valkerij Academie
PUY DU FOU ESPERANCE
Al sinds de oprichting van de Puy du Fou is het park betrokken bij humanitaire acties in Frankrijk en in het buitenland. Zo ondersteunt de Puy du Fou met name de stichting AKAMASOA door de financiering van de bouw van tientallen huizen voor arme gezinnen in Madagaskar en stuurt de Puy du Fou regelmatig containers met levensmiddelen en materialen. De stichting werd in het leven geroepen door Père Pedro en heeft een humanitair project ontwikkeld ten bate van de re-integratie en de strijd tegen sociale uitsluiting van de armste bevolkingsgroepen van Madagaskar.
Puy du Fou Espérance helpt ook andere stichtingen:
- La Ligue contre le Cancer (kankerbestrijding)
- De stichting "les Prisonniers du Goulag" met Alexandre Soljenitsyne
- Artsen Zonder Grenzen
- De stichting voor gehandicapten "Handi Espoir"
- De stichting voor gehandicapten "Perce-Neige"
- De stichtingen "Anaï Parrainage" en "Leucémie Espoir" en de stichting ADELMAS van professor Jean-Luc Harousseau.
In totaal heeft de Puy du Fou Espérance sinds de creatie van het park al meer dan 3 miljoen euro gedoneerd aan humanitaire doelen.
Het grootste deel van de donaties van le Puy du Fou Espérance zijn afkomstig van het Puy du Fou France. Ook de bezoekers en privé-donateurs kunnen schenkingen doen.